Tunteiden temppelit elokuvateattereihin

02.03.2015

Illume Oy/Pirkanmaan elokuvakeskus lehdistötiedote 27.2.2015

TUNTEIDEN TEMPPELIT

Elokuvakokemuksista ja elokuvateattereista kertovan Jouko Aaltosen pitkän dokumenttielokuvan TUNTEIDEN TEMPPELIT elokuvateatteriensi-ilta on lokakuussa 2015.

TUNTEIDEN TEMPPELIT kertoo elokuvateattereista, saleista jotka ovat elokuville ja tunteille pyhitettyjä. Elokuvassa heräävät eloon monenkirjavan "seurakunnan" muistot, kokemukset ja haaveet mutta myös ”temppelinpalvelijoiden”, teattereiden henkilöstön ja yrittäjien kertomukset.

Elokuvateatterit ovat siirtyneet vuosikymmenten mittaan työväentaloista elokuvapalatseihin ja sieltä nykypäivän viihdekeskuksiin. Monet elokuvateatteripyhäköt ovat saaneet uuden käyttötarkoituksen, milloin maallisemman (biljardisali), milloin vieläkin pyhemmän (Valtakunnansali tai vapaamuurarien kokoushuone).

 

Nyt viimeisiä pieniä syrjäseutujen teattereita on kunnostettu  ja pahimmillaan vanhat projektorit  on heitetetty hankeen ahtaista konehuoneista. Filmi on katoamassa. Teattereita on lopettanut, mutta moni myös avannut uudelleen ovensa ja jopa aivan uusia saleja on rakennettu.

 

TUNTEIDEN TEMPPELIT kertoo vanhasta katoavasta elokuvakulttuurista, mutta myös muutoksesta ja mahdollisuuksista. TUNTEIDEN TEMPPELIT on muodoltaan kuvallinen ja äänellinen essee. Se liikkuu assosioiden eri aikatasoissa. Elokuvassa on myös paljon hienoa arkistomateriaalia, niin elokuvateattereiden loiston kuin rappionkin aikakausilta.

 

Elokuvaa on kuvattu usean vuoden ajan eri puolilla Suomea, Helsingin lisäksi mm. Kuopiossa, Vaasassa, Turussa, Joensuussa – Jalasjärveä, Ylistaroa, Forssaa ja Vehmaata unohtamatta.

 

Elokuvan ovat käsikirjoittaneet Toni Puurtinen, Henri Waltter Rehnström ja Jouko Aaltonen. Kuvauksesta vastaa Timo Peltonen, leikkauksesta Tuuli Kuittinen, äänisuunnittelusta Martti Turunen ja musiikkista Markku Kopisto. Elokuva on Illume Oy:n tuotantoa ja levityksestä vastaa Pirkanmaan elokuvakeskus -PEK / Juha Elomäki.

 

Elokuvan ensi-ilta on 23.10.2015 eri puolilla Suomea.

 Elokuvan nettisivut avataan maaliskuun aikana.

 

Lisätietoja:

Levittäjä: Pirkanmaan elokuvakeskus PEK / Juha Elomäki

juha.elomaki@elokuvakeskus.fi  

+ 358 50 412 4137
Tuotantoyhtiö: Illume Oy / Jenny Timonen

jenny.timonen@illume.fi

+358 9 1481489   

www.illume.fi