Seppo Rustaniuksen elokuvia Vienan Karjalassa

23.08.2016

Vienan Karjalan Haikolan sähköttömässä kylässä järjestetään syyskuun alussa jo neljättä kertaa dokumenttielokuvien festivaali. Elokuvatapahtumassa esitetään Vienassa kuvattuja tai vienalaiseen kulttuuripiiriin liittyviä dokumenttifilmejä. Tänä vuonna ohjaajavieraina ovat dokumentaristi Seppo Rustanius ja ohjaaja Miia Tervo.

Ohjaaja Seppo Rustanius on tehnyt useita Karjalaan liittyviä dokumentteja, joihin kietoutuu suomalaistenkin kohtaloita. Yksi hänen elokuvistaan kertoo Karjalaan legendaariseksi johtajaksi nousseesta Edvard Gyllingistä. Hänen kohtalonsa oli tuhoutua Stalinin puhdistuksissa. Näistä vainovuosista kertoo myös toinen Rustaniuksen filmi Karjalainen kiirastuli. Kolmas hänen festivaalissa esitettävä elokuva Kuninkaan punikit käsittelee vuotta 1918, jolloin Britannia lähetti kansainvälisiä joukkoja Karjalaan, Muurmanin ja Arkangelin alueelle sekä perusti myös suomalaisista koostuvan Muurmanin legioonan taistelemaan mm. suomalaisia heimoretkikuntia vastaan. Elokuva sisältää autenttista filmiaineistoa tapahtuma-ajalta. Rustaniuksen elokuvien kuvaaja Pekka Aine osallistuu festivaaliin.

Miia Tervon kansainvälisesti palkittu elokuva Santra ja puhuvat puut kertoo tekijän ja vienalaisen yli 90-vuotiaan perinteentaitajan Santra Remsujevan välisestä suhteesta sekä taiteilijana olemisesta – ja viime kädessä elämän tarkoituksesta. Myös Lasse Naukkarisen filmi Kudottu muistikirja käsittelee taiteilijan suhdetta työhönsä. Elokuva seuraa tekstiilitaiteilija Ariadna Donnerin Surunauha-kuvakudoksen syntyä ja avaa näyteikkunan taiteellisen luomisprosessin yksityiskohtiin. Ariadna Donner on festivaalivieraana.

Lisäksi festivaalin ohjelmassa on Miihkali Stepanovin kuvaama dokumentti vienalaisten kirjailijoiden tutkijasta Juri Djuzhevista. Hän on kirjoittanut elämäkerrat Antti Timosesta, Jaakko Rugojevista ja Ortjo Stepanovista. Haikolan pieni kylä on kulttuurinähtävyys. Se on saanut arvostetun Europa Nostra -kunniakirjan kulttuuriperinteen säilyttämisestä. Festivaalin järjestää Haikolan etnokulttuurikeskus ja Ortjo Stepanovin säätiö yhteistyössä Juminkeko-säätiön kanssa.

Matkatoimisto Kotiranta Kostamuksesta järjestää kulttuurimatkan Haikolan festivaaliin 2. – 4.9.(Ilmoittautumiset: kotiranta-tour@mail.ru tai puhelimitse +7 921 2216658 / Olga Lehtinen). Haikolassa on rajoitettu määrä yöpymispaikkoja ja tilat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Lisäpaikkoja yöpymiseen löytyy Uhtualta.

Lauantai 3.9.

09.30 – 10.00T ervehdyskäynti Ortjo Stepanovin haudalla ja elokuva Kirjailijan saari
10.00 – 11.00Syytteitä utopistille (ohjaus Seppo Rustanius)
11.15 – 12.30Karjalainen kiirastuli (ohjaus Seppo Rustanius)
Lounas
14.00 – 15.00 Kuninkaan punikit (ohjaus Seppo Rustanius)
15.00 – 16.00Keskustelu edellisistä elokuvista, vastaajana kuvaaja Pekka Aine
Päivällinen
18.00 – 19.00 Iltakonsertti

Saunominen

Sunnuntai 4.9.

09.30 – 10.30 Vienan kirjailijoiden tutkija – Juri Djuzev (ohjaus Miihkali Stepanov)
10.45 – 11.45 Kudottu muistikirja (ohjaus Lasse Naukkarinen)
Lounas
12.30 – 13.00 Santra ja puhuvat puut (ohjaus Miia Tervo)
13.00 – 13.45 Loppukeskustelu, Miia Tervo, Ariadna Donner, Pekka Aine, Miihkali Stepanov
Lähtötee