Ompelijatar ensi-illassa R&A:ssa

21.09.2015

Ville Suhosen uusin dokumenttielokuva Ompelijatar saa ensi-iltansa Rakkautta ja Anarkiaa -festivaalilla 25.9.2015. Elokuvan ennakkoesitys järjestettiin kesäkuussa Sodankylän elokuvajuhlilla, jossa elokuva sai lämpimän vastaanoton. 

Ensi-ilta järjestetään elokuvateatteri Orionissa 25.9.2015 klo 16:00. 

Synopsis: Puolikuuron työläisnaisen, Martta Koskisen (1896-1943), elämä johtaa vääjäämättömään lopputulokseen nuoressa itsenäisessä Suomessa. Hänet pidätetään punakaartin naiskomppanian jäsenenä vuonna 1918 ja tuomitaan vankileirille. Siitä lähtien hän on merkitty, ”yhteiskunnalle vaaralliseksi luokiteltu”. 

1920-1930-luvun Suomessa vallitsee paranoia, tuhansien toisinajattelijoiden elämää tarkkaillaan, ilmiannot ja mielivaltaiset pidätykset ovat arkipäivää.Martta Koskinen tutustuu vankilassa Hertta Kuusiseen ja pääsee sivistyneistön piireihin, työskentelee ahkerasti ompelijattarena mm. kirjailija Hella Wuolijoelle. 

Jatkosodan aikana hän ryhtyy viestinviejäksi maanalaiselle vastarintaliikkeelle.Monille hän on edelleen maanpetturi, vakoilija, vihollisen kätyri. Joillekin hän on mielipidevanki, toisinajattelija, pasifisti. Ompelijatar on ihmisoikeustarina 70 vuoden takaa, elokuva viimeisestä valtiovallan Suomessa teloittamasta naisesta. 

www.ompelijatarelokuva.fi