Lakimiehet. Kuva: Pini Hellstedt FSC

Nokia-elokuva tulossa teattereihin

17.08.2017

 "Sinunkin puhelimesi on osa tätä draamaa ja tragediaa.”

Puhelin oli keksimisensä jälkeen pitkään Suomessa harvinainen. Ainoastaan tehtailijat ja tehtaat, virkamiehet ja virastot hoitavat asiansa liikkumatta vain luuriin puhumalla. Suomalaiset kävivät kylässä toistensa luona vaihtaakseen kuulumisensa ja nopein tapa välittää viestejä oli kirjeposti. Suomen teollistuessa voimakkaasti ja elintason noustessa 60-70-luvuilla Posti-ja lennätinlaitos ja paikalliset puhelinosuuskunnat kasvoivat ripeästi ja televiestintä vahvistui. Vaikka ensimmäistä varsinaista matkapuhelinta (NMT) kehitettiin yhteispohjoismaisena projektina, oli Suomi tässä  teknologiassa jo silloin maailman huippujen joukossa. 

Eräänä päivänä Nokia nimisessä yhtiössä tajutaan, että pian jokaisella on matkapuhelin. Viime vuosituhannen lopussa ja uuden alkaessa Nokia on kuuma nimi ympäri maailmaa. Yrityksen innovatiivinen ja aikaansa askeleen edellä oleva tutkimus- ja tuotekehitystyö sekä harvinaisen innostunut ilmapiiri vie Nokiaa eteenpäin. Voittoisa kulku huipentuu siihen, että joka neljännessä taskussa ympäri maailmaa soi suomalainen kännykkä ja Nokia tune on maailman tunnetuin soittoääni. Suomalainen puhelin on ilmiö.  Nokia: ”Connecting People"

Arto Koskisen dokumenttielokuva Nokia Mobile - matkapuhelimen tarina käy läpi suomalaisen matkapuhelimen synnyn, menestyksen ja tuhon ajan. Nokian avulla Suomi nousi masennuksen kourista matkapuhelinmaailman johtajaksi. Vuonna 2013 Nokia myytiin Microsoftille; minkälaisten vaiheiden jälkeen yksi nykyajan menestyneimmistä teknologiayrityksistä ajautui umpikujaan? Voimmeko oppia saagasta jotain? Tarina aukeaa keksijöiden ja insinöörien näkökulmasta – niiden ihmisten kertomana, jotka työskentelivät yhtiössä alusta alkaen, kukoistuksen aikana ja lopun häämöttäessä: ”We were connecting people”.

Elokuvan ensimmäinen lehdistönäytös Helsingissä on ke 16.8. klo 12.00 Kinopalatsissa. 

Ohjaaja Arto Koskinen on paikalla näytöksessä.

Muista Nokia Mobile – matkapuhelimen tarina ennakkonäytöksistä ilmoitamme myöhemmin.

Lisätiedot: Pirkanmaan elokuvakeskus Juha Elomäki, juha.elomaki@elokuvakeskus.fi tai p. 050 412 4137.

Elokuvan on tuottanut Illume Oy/ Marianne Mäkelä ja Jouko Aaltonen ja sen levityksestä vastaa Pirkanmaan elokuvakeskus/Juha Elomäki. Nokia Mobile – matkapuhelimen tarina  on osa Suomi 100  juhlavuoden ohjelmistoa.