Musiikin muisti -tiedotustilaisuus 5.11.2015 klo 10-12 Kino K13

19.10.2015

Tiedotustilaisuus torstaina 5.11.2015 kello 10-12 K13 Auditoriossa Kanavakatu 12, Helsinki 16

Musiikin muisti laulaa ja joikaa monella vähemmistön kielellä - ensiesitys Etnoso!ssa, kaikki sarjan videot julkaistaan netissä.      

Kansanmusiikin historiaa Suomessa esittelevän videosarjan Musiikin muisti uusin osa saa ensiesityksensä Etnosoi!ssa. Se käsittelee Suomen vähemmistökulttuurien, saamelaisten, suomenruotsalaisten ja romanien lauluperinnettä. Uuden sarjan myötä ohjaaja Mirja Metsolan ja Illume Oy:n monivuotinen projekti Suomen kansanmusiikkiperinteen esittelemiseksi saadaan päätökseen. Sarjan ensiesitys on lauantaina 7.11. Etnosoi! festivaalilla.

http://www.globalmusic.fi/fi/musiikin-muisti

Tunnetut ja valovoimaiset saamelaisesiintyjät Niko Valkeapää, Ulla Pirttijärvi-Länsman, Petra Magga-Vars, Matti Morottaja, Tiina Sanila-Aikio, suomenruotsalaiset  Mikael Fröjdö, Maria Kalaniemi, Marianne Maans, Desirée Saarela-Portin, Juulia Salonen, romanilaulajat Hilja Grönfors ja hänen Kalle- veljensä, 13-vuotias Daavid Hagert ja Anette Åkerlund  tuovat perinteen keskelle 2000- lukua. Laulu yhdistää ihmisiä vaikka esityskieli olisi vieras. Laulut on tekstitetty suomeksi.

Videosarjaa on suunnitellut mm. Sibelius-Akatemian kansanmusiikin emeritusprofessori Heikki Laitinen ja joukko vähemmistökulttuurien musiikin tutkijoita: Giellagas-instituutista saamelaismusiikin tutkija Marko Jouste, SLS:n Finlands Svenska Folkmusikinstitutin tutkija Niklas Nyqvist ja SKS:n kansanrunousarkiston tutkija, romanimusiikin asiantuntija Risto Blomster. Sarjan on ohjannut kansanmusiikkidokumenteistaan tunnettu Mirja Metsola ja tuottanut ILLUME Oy, Pertti Veijalainen.

Sarja on 7.11. lähtien nähtävissä Kansanmusiikin ja Kansantanssin edistämiskeskuksen nettiportaalissa, ja se on tarkoitettu suurelle yleisölle ja oppilaitosten käyttöön.

Osoite: www.kansanmusiikki.fi/musiikin-muisti 

TIEDOTUSTILAISUUS

Torstai 5.11 klo 10-12 Suomen elokuvasäätiön K13 Auditorio, Kanavakatu 12 Helsingin Katajanokalla.

Näytteitä sarjasta elokuvateatteriolosuhteissa! Läsnä mm. mestarikansanlaulaja Hilja Grönfors, muusikoita ja tekijöitä. Aulassa voi tehdä haastatteluja ja nauttia kahvia.

KATSELUMARATON

Lauantai 7.11 klo 11-15 Musiikkitalon Auditoriossa. Läsnä tekijöitä ja muusikoita.

Koe suomalaisen kansanmusiikin historia vaikuttavina videoina ja parhaiden taitajien esityksinä: pohjoissaamelaiset luohti-eli joikutyylit, inarinsaamelaisten livđet ja kolttien leu'ddit, suomenruotsalaisten omintakeinen lauluperinne balladeista häälauluihin, romanien huikea vanha modaliikka ja uhoavat mahtilaulut. Matkaile historiassa muinaissoittimista harmonikkaan, kalevalaisesta rekilauluun. VAPAA PÄÄSY.

Ohjelma:

klo 11-13  Musiikin muisti 3. (2015) Kaikki osat: Saamelaisten, suomenruotsalaisten ja romanien perinnemusiikki. Kesto yhteensä 1 h 50 '

13.15 -15 Musiikin muisti 1. (2010) : Kansansoitinvideoita Kesto n. 45 '

                Musiikin muisti 2. (2012 ): Lauluja menneiltä ajoilta Kesto n. 60'

Yhteistyökumppaneita ja rahoittajia 

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kansanmusiikin ja musiikkiteknologian aineryhmät, Kansanmusiikin ja kansantanssin edistämiskeskus, Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kansanrunousarkisto, Svenska Litteratursällskapet i Finland, Koneen säätiö, Svenska Kulturfonden, Konstsamfundet,Musiikin edistämissäätiö, Fredrik Pacius Minnesfond, Romano Missio, Saamelaiskäräjät, Yle Sàpmi, Inarin kunta ja Lapin elokuvakomissio.

Sarjaa kuvattiin Inarin saamelaiskulttuurikeskus Sajoksessa ja Sibelius-Akatemian Kallio-Kuninkalassa.

 

Lisätiedot: Mirja Metsola   metsolamirja@gmail.com  ,

                    Illume Oy  illume@illume.fi,  

                    www.illume.fi