Musiikin muisti -sarja julkaistiin

17.11.2015

Kansanmusiikin historiaa Suomessa esittelevän videosarjan Musiikin muisti uusin osa sai ensiesityksensä Etnosoi!ssa. Se käsittelee Suomen vähemmistökulttuurien, saamelaisten, suomenruotsalaisten ja romanien lauluperinnettä. Uuden sarjan myötä ohjaaja Mirja Metsolan ja Illume Oy:n monivuotinen projekti Suomen kansanmusiikkiperinteen esittelemiseksi saadaan päätökseen. 

http://www.globalmusic.fi/fi/musiikin-muisti

Tunnetut ja valovoimaiset saamelaisesiintyjät Niko Valkeapää, Ulla Pirttijärvi, Petra Magga, Matti Morottaja, Tiina Sanila, suomenruotsalaiset  Mikael Fröjdö, Maria Kalaniemi, Marianne Maans, Desirée Saarela-Portin, Juulia Salonen, romanilaulajat Hilja Grönfors ja hänen Kalle- veljensä, 13-vuotias Daavid Hagert ja Anette Åkerlund  tuovat perinteen keskelle 2000- lukua.

Laulu yhdistää ihmisiä vaikka esityskieli olisi vieras. Laulut on tekstitetty suomeksi.

Videosarjaa on suunnitellut mm. Sibelius-Akatemian kansanmusiikin emeritusprofessori Heikki Laitinen ja joukko vähemmistökulttuurien musiikin tutkijoita: Giellagas-instituutista saamelaismusiikin tutkija Marko Jouste, SLS:n Finlands Svenska Folkmusikinstitutin tutkija Niklas Nyqvist ja SKS:n kansanrunousarkiston tutkija, romanimusiikin asiantuntija Risto Blomster. Sarjan on ohjannut kansanmusiikkidokumenteistaan tunnettu Mirja Metsola ja tuottanut ILLUME Oy, Pertti Veijalainen.

Sarja on nähtävissä Kansanmusiikin ja Kansantanssin edistämiskeskuksen nettiportaalissa, ja se on tarkoitettu suurelle yleisölle ja oppilaitosten käyttöön.

Osoite: www.kansanmusiikki.fi/musiikin-muisti