"Kiitotie" ja "Keinolumikylä" Nordic Docs -festivaalille

23.04.2014

 

Ilkka Raution "Keinolumikylä" ja Elli Rintalan "Kiitotie" on valittu Nordic / Docs -festivaalille Norjaan. Festivaali järjestetään 8.-11.5.2014. Molemmat elokuvat kilpailevat "Best Nordic Student Film" -sarjassa. 

Keinolumikylä vie katsojan Suomen suurimman hiihtokeskuksen Levin keinolumetettuun maisemaan, jonne saapuu joukko kiinalaisia jäänveistäjiä. Heidän tehtävänään on rakentaa lumesta ja jäästä eksoottista elämyspuistoa. Joukossa on myös kiinalaisopiskelija Huang Shen. Myös hän unelmoi työstä ja toimeentulosta. Huono koulumenestys kotimaassa toi Huangin Suomeen opiskelemaan ja hankkimaan kannuksia parempaa tulevaisuutta varten. Päivittäin hän pukee päälleen panda-asun, jossa yrittää houkutella hiihtokeskuksen turisteja elämyspuistoon. Pandan vaeltaessa pitkin Levikylän raittia, Huang pohtii kiinalaisten asemaa maailmassa. Tunturin talvi herättää hänessa ajatuksia suomalaisesta yhteiskunnasta ja kasvattaa koti-ikävää.

Kiitotie on elokuva lentokentästä, paikasta, jossa taivas ja maa kohtaavat. Se on elokuva lentämisestä ja lentomatkustamisesta, ihmisen halusta saada siivet.Vuonna 1952 avattu Helsinki-Vantaan lentokenttä toimii elokuvassa lähtöpaikkana matkoille, jotka suuntautuvat aina vain kauemmas. Kenttä itse on pysynyt paikoillaan, vaikka miljoonat ihmiset ovat kulkeneet sen kautta maailmalle. Kentän kuusi vuosikymmentä antavat myös ajallisen perspektiivin, jolla tarkastella tätä lentämisen aikakautta, sen menneisyyttä, nykyisyyttä ja tulevaisuutta. Taivas on vielä avoinna meille, mutta kuinka kauan? 

 Festivaalin nettisivut: http://www.nordicdocs.no/

keinolumikyla

Keinolumikylä