Illumen elokuvia Lübeckissa

Illumen elokuvia Lübeckissa

03.11.2016

Tänään alkavilla Lübeckin pohjoismaisilla elokuvapäivillä on esillä useita Illume Oy:n tuottamia dokumenttielokuvia. Dokumenttielokuvasarjassa nähdään Ville Suhosen parhaan dokumenttielokuvan Jussilla palkittu Ompelijatar ja Jouko Aaltosen elokuvateattereista kertova Tunteiden temppelit. Molemmat elokuvat ovat valmistuneet 2015. Retrospektiivissä esitetään lisäksi Jouko Aaltosen elokuvat Kongon Akseli (2010) ja Lähettiläät (2003). Molemmat ohjaajat ovat paikan päällä kertomassa elokuvistaan. Aaltonen osallistuu näytösten lisäksi myös pohjoismaisten elokuvatutkijoiden seminaariin.

Ompelijatar kertoo viimeisen Suomessa teloitetun naisen, ompelijatar Martta Koskisen tarinan. Suhonen on kaivanut esiin uusia dokumentteja, ja piirtää traagisen tarinan kautta laajemmankin kuvan sotia edeltävän ja sodan aikaisen Suomen ilmapiiristä. Ohjaaja palkittiin elokuvastaan vastikään Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan myöntämällä valtionpalkinnolla.

Tunteiden temppelit on nostalginen kuvaus vanhoista elokuvateattereista ja niiden muuttumisesta teknologian myötä. Ympäri Suomea kuvatussa elokuvassa kuullaan niin katsojien kuin elokuvayrittäjienkin koskettavia ja hupaisiakin tarinoita. Elokuva on kiertänyt runsaasti kotimaisilla festivaaleilla, ja se nähdään Lübeckin lisäksi mm. Muurmanskin elokuvafestivaaleilla.

Kongon Akseli perustuu konemestari Akseli Leppäsen päiväkirjoihin, joissa hän kertoo elämästä 1900-luvun alussa Kongo-joella, keskellä pahinta kumiterroria. Elokuva käsittelee arkipäivän kolonialismia ja rasismia tavallisen ihmisen näkökulmasta. Lähettiläät kuvaa diplomaattien elämää Intiassa. Se on eräänlainen tutkielma moderneista nomadeista, jotka edustavat valtaa, mutta ovat viime kädessä torppareita. Elokuvat liittyvät Lübeckin festivaalien teemaan, jossa pohjoismaalaiset tekijät tarkastelevat maailmaa Pohjoismaiden ulkopuolella.

Lübeckin pohjoismaisilla elokuvapäivillä (Nordische Filmtage Lübeck) on pitkät perinteet, tänä vuonna juhlat järjestetään 58. kerran. Pohjoismaisista yhteyksistään tunnetussa vanhassa hansakaupungissa esitetään monipuolisesti elokuvia kaikista Pohjoismaista. Mukana Suomesta on useita pitkiä-, lyhyt- ja dokumenttielokuvia. Parhaat elokuvat palkitaan lauantaina pidettävässä gaalassa. Pohjoismaiset elokuvapäivät pidetään Lübeckissä 2.-6.11.2016.

Elokuvapäivien nettisivut: http://www.luebeck.de/filmtage/en/