Pieni Punainen

Mao Zedongin ajatukset oli koottu pieneksi punaiseksi kirjaksi, joka on yksi maailman levinneimpiä kirjoja. Sitä heilutettiin myös Suomen mielenosoituksissa 1960- ja 1970-luvuilla. Pieni ja punainen oli myös kylmän Suomen maolainen liike. Hetken näytti siltä, että maolaisuudesta olisi tullut sukupolven johtava liike myös Suomessa, kuten tapahtui Norjassa ja pitkälti Ruotsissakin. Miksi näin ei käynyt meillä?
Maolaiset olivat monessa asiassa oikeassa. He olivat kriittisiä Neuvostoliittoa kohtaan, vastustivat Tšekkoslovakian miehitystä ja puhuivat ensimmäisten joukossa suomettumisesta. He vastustivat myös Kekkosen ylivaltaa ja hänen uudelleen valintaansa poikkeuslailla. Mutta entiset maolaiset eivät ole juurikaan kerskailleet oikeassa olollaan. He ovat pitäneet matalaa profiilia. Miksi?
Minkälaisen sosialismin nämä aktivistit olisivat halunneet Suomeen? Ja millä keinoin? Missä entiset aktivistit ovat nyt ja mitä he ajattelevat vallankumouksellisesta nuoruudestaan?
Kaikkiin näihin kysymyksiin etsitään vastausta sukeltamalla menneisyyteen. Elokuva käsittelee aikakautta iloineen ja suruineen henkilöiden oman kokemuksen kautta ja heidän näkökulmastaan välttäen liiallista jälkiviisautta. Monet muistavat nuoruuttaan kriittisesti, huvittuneestikin mutta myös nuorta itseään ymmärtäen. Nyt voi olla vaikea hahmottaa, mitä oli olla valtajulkisuuden ja muun vasemmiston halveksima maolainen 1970-luvun Kekkoslovakiassa? Millaisia uhrauksia liikkeen jäsenet joutuivat tekemään aatteensa eteen? Entä mitä todellisesta Kiinasta tiedettiin tuolloin? Ja mikä on se ideologinen perintö, joka maolaisuudesta on jäänyt jäljelle?
Suomen maolaisuuden tarina kuvaa yleisemminkin sitä, millaista on olla mukana pienessä aatteellisessa ryhmässä, joka helposti kääntyy sisäänpäin.
Elokuva hyödyntää monipuolisesti arkistomateriaalia. Värikäs elokuvamateriaali näyttää utopian samalla kun ihmisten omat valokuvat ja kaitafilmit tallentavat suomalaisen radikalismin arkea.

Tietoja

Alkuperäinen nimi Pieni Punainen
Alkuperäiskieli suomi
Tekstityskieli englanti
Genre Dokumentti
Tuotantovuosi 2020
Tuotantomaa Suomi
Kesto 78 min
Traileri https://vimeo.com/394193492

Tekijät

Ohjaus Jouko Aaltonen (myös käsikirjoitus)
Elokuvaus Marita Hällfors
Äänitys Lou Strömberg / Jonne Lydén
Äänisuunnittelu Martti Turunen
Sävellys Heikki Valpola
Leikkaus Samu Heikkilä
Käännös Tiina Kinnunen
Grafiikka Tuomas Korolainen, Mene Creative Oy
Tuotantopäällikkö Oona Saari
Leikkausassistentti Jasmina Hämäläinen
Jälkituotanto TOAST

Esitykset ja palkinnot

TV-esitykset

  • 10.05.2020 Yle TV1
  • 07.05.2020 Yle TV1
  • 04.05.2020 Yle Areena

Tuotanto

  • Jouko Aaltonen, Illume Oy

Takaisin elokuviin