Nokia Mobile - Matkapuhelimen tarina

Nokia on ihme, meille kaikille tuttu, arkinenkin, ja kuitenkin kuin ihmesatu.

Olipa kerran suuri suomalainen yritys, joka valmisti maailman parhaimmat matkapuhelimet. Tuo yritys oli nimeltään Nokia. Sen vuosibudjetti oli suurempi kuin Suomen valtion. Henkilö, joka pääsi töihin tuohon firmaan, nousi muiden suomalaisten silmissä johonkin määrittelemättömään ylempään kastiin, jossa yltäkylläisyys oli turvattu elämän loppuun saakka. Sen vuoksi heitä usein myös kadehdittiin. Onneksi myös muut suomalaiset saivat nauttia Nokian maineesta. Egyptiläinen torikauppiaskin saattoi kutsua suomalaisturistia ”Mr Nokiaksi” kuullessaan tämän kotipaikan.
Matkapuhelin merkitsee suomalaisille jotain hyvin erityistä, mutta tarina on kiinnostava myös kansainvälisesti. Nokian tuotteiden leviämisen myötä maailma siirtyi lopullisesti teollisesta ajasta informaatioaikaan. Matkapuhelimet muuttivat maailman. Lankapuhelimet ja puhelinkioskit katosivat katujen kulmista, kun kätevät pikkuiset puhelimet sujahtivat taskuihin ja käsilaukkuihin. Alkoi aika, jolloin kaikilla oli mahdollisuus olla tavoitettavissa kaiken aikaa. Maailma pieneni yhden laitteen kokoiseksi.
Menestyksen myötä myös tuon suomalaisen yhtiön ego alkoi paisua. Kun Nokia vaati jotain, oli pieni pohjoinen valtio heti rähmällään sen edessä. Kerran Nokian toimitusjohtaja vaati jopa koko Suomen koulujärjestelmää uudistettavaksi tuottamaan lisää innovatiivisia nokialaisia. Ikävintä oli, että luovuus ja ilo katosivat, alun perin niin laadukkaat puhelimet alkoivat huonontua. Puhelinten käyttöliittymät olivat sekavia ja uusia malleja suollettiin kymmenittäin joka vuosi. Lopullisesti tuon vauhtisokeuden pysäytti Applen julkaisema iPhone. Se riitti paljastamaan suuren suomalaisen puhelinfirman haavoittuvuuden.
Laatu voitti määrän.
Nokiassa alkoi väärien valintojen sarja, joka vähitellen mutta varmasti pudotti sen markkinajohtajuudesta. Syyskuussa 2013 matkapuhelimen tarinan suomalainen osuus tuli ainakin toistaiseksi päätökseensä, kun Nokia ilmoitti myyneensä matkapuhelintoimintansa Microsoftille. Alkoi maansuru mutta myös helpotus. Maa ja sen kansalaiset vapautuivat yrityksen valheellisesta vallasta.
Nokia Mobile – Matkapuhelimen tarina kertoo Nokian ja koko suomalaisen matkapuhelinalan nousun ja tuhon ruohonjuuritasolta, nähtynä perusinsinöörien näkökulmasta, niiden ihmisten kokemana, jotka ihmeen tekivät ja tuhon kohtasivat. Monen elämä muuttui dramaattisesti. Nokian tarina on heidänkin tarinansa. Oulun ja Salon toimipisteet suljettiin, Salo autioitui. Moni päätyi työttömäksi, moni vaihtoi alaa, mutta moni myös löysi itsestään uuden innovatiivisen yrittäjän. Nyt näemme, että jotain uutta on rakentumassa Nokian raunioille.
Elokuva kertoo tämän suuren tarinan inhimillisestä näkökulmasta käyttäen monipuolisesti elokuvan ja suuren valkokankaan tarjoamia keinoja. Seuraamme henkilöiden nykypäivää, kuulemme haastatteluissa heidän tarinansa, lisäksi elokuvassa on kiinnostavaa arkistomateriaalia niin Nokian kuin henkilöiden omistakin arkistoista, sosiaalista mediaa ja mainontaa unohtamatta.
Ihme Nokia – Matkapuhelimen tarina on kaikille suomalaisille tärkeä elokuva. Kuten Nokian johdon psykologi Kaius Thiel kiteyttää asian: ”Tämä on tärkeä elokuva, sillä Suomessa on surutyö tekemättä.”

Tietoja

Alkuperäiskieli suomi, englanti
Tekstityskieli suomi
Genre Dokumentti
Tuotantovuosi 2017
Tuotantomaa Suomi
Kesto 92 min
Traileri https://www.youtube.com/watch?v=HMWWSkyXTlw

Tekijät

Ohjaus Arto Koskinen (myös käsikirjoitus)
Käsikirjoitus Arto Koskinen
Elokuvaus Pini Hellstedt F.S.C
Äänitys Kimmo Vänttinen, Viktor Toikkanen, Juho-Pekka Tanskanen
Äänisuunnittelu Kimmo Vänttinen, Viktor Toikkanen, Juho-Pekka Tanskanen, Tuukka Nikkilä
Sävellys Tapani Rinne
Leikkaus Joona Louhivuori
Käännös Tiina Kinnunen, Maria Lyytinen, Anne Liisa Harris
Grafiikka Shareef Askar, Juha Lassila
Tuottaja Marianne Mäkelä, Illume Oy
Levitys Juha Elomäki, Pirkanmaan elokuvakeskus
Vastaava tuottaja Jouko Aaltonen, Illume Oy
Kehittelyvaiheen tuottaja Venla Hellstedt, Illume Oy
Kansainvälinen levitys Esther van Messel & Gitte Hansen, First Hand Films
Tuotantopäällikkö Ella Ruohonen
Apulaisleikkaaja Leo Suonikko
Dramaturgi Jouko Aaltonen
Drone-kuvaus Teemu Salminen, Olli Huttunen
Kuvausassistentti (Britannia) Jenni Suitiala
Kamera-assistentti Teemu Salminen
Kraanaoperointi Leo SUonikko
Leikkausassistentti Roosa Tikanoja & Leo Suonikko
Värimäärittely Antti Peltokangas
Tuotantoassistentti Leo Suonikko, Saara Helene Murto, Sara Huupponen

Esitykset ja palkinnot

Festivaalit

  • 10.05.2018 Docs Against Gravity
  • 21.03.2018 Docville
  • 15.03.2018 IFF Prague fabiofest
  • 08.03.2018 Tampere Film Festival
  • 31.01.2018 Docpoint Tallinn
  • 01.01.2018 Nordische Filmtage Lübeck
  • 17.11.2017 International Bosphorus Film festival Film Festival
  • 15.11.2017 IDFA International Film Festival Amsterdam / Panorama-sarja
  • 26.09.2017 Nordisk Panorama
  • 01.01.2017 Rakkautta & Anarkiaa

Takaisin elokuviin