Sanansaattaja

Sanansaattaja kertoo tiibetiläisen jumalten inspiroiman runonlaulajan uskomattoman tarinan. Dawa oli lukutaidoton paimentolaispoika Itä-Tiibetin korkeilla aroilla. 13-vuotiaana jakkipaimenen elämä mullistui: Dawalle ilmestyi näyissä ikivanhan Kuningas Gesar-eepoksen hahmoja, jotka antoivat pojalle maailman pisimmän runoeepoksen lahjan. Tuhansia säkeitä vanhaa, kirjakielistä eeposta rupesi pulppuamaan lukutaidottomasta pojasta, josta tuli Tiibetin kuuluisimpia Gesar-runonlaulajia. Dawan poikkeuksellinen lahja kiinnitti myös Kiinan viranomaisten huomion. Dawa julistettiin kansantasavallan kulttuuriperintöhenkilöksi, ja siirrettiin paimentolaisylängöltä kaupungin kulttuurivirastoon töihin, missä hän nauhoittaa ja kirjaa ylös valtavaa eeposta.
Dawa, 35, on myös parantaja, jota pidetään tiibetiläisten keskuudessa pyhänä miehenä. Toisaalta hän on kuin kuka tahansa kolmekymppinen mies, jota kiinnostavat autot, taloremontit ja perhe-elämä vaimon ja lasten kanssa. Kaikki muuttuu suuren maanjäristyksen myötä, joka tuhoaa Dawan kaupungin Gyegun ja tappaa tuhansia. Koko perhe sijoitetaan kymmenien tuhansien muiden selviytyjien tavoin telttakylään, missä järistyksen uhrit hakevat Dawalta lohtua ja apua vaivoihinsa. Kotiseudun kehitys kiihtyy entisestään Kiinan rakentaessa uutta kaupunkia järistyksessä tuhoutuneen vanhan tiibetiläiskaupungin tuhkista.  Suurten muutosten keskellä runonlaulaja kääntyy eepoksen myyttisen kuninkaan ja vanhojen vuorten jumalten puoleen. Dawa uskoo, että modernisaation lieveilmiöt kuten vuoristoympäristön saastuminen ovat vihastuttaneet vuorten jumalat, minkä seurauksena maa on järkkynyt.
Dokumenttielokuva näyttää meille käymistilassa olevan Tiibetin, missä vanhat uskomukset ja perinteet kamppailevat olemassaolostaan modernisaation ja globaalin yhtenäiskulttuurin paineissa. Dokumentti esittelee samalla länsiyleisölle Tiibetin sankarikuninkaasta kertovan Gesar-eepoksen perinnettä, joka on vastikään lisätty Unescon maailman kulttuuriperintölistaan. Ainutlaatuinen Access Kiinan “kansallisaarteeseen”, Gesar-laulaja Dawaan mahdollistaa elokuvan, jossa Nyky-Tiibetin arki ja Gesarin myyttinen maailma sekoittuvat ennennäkemättömällä tavalla. Dawan kiehtova elämäntarina, maanjäristys ja sen jälkimainingit esitetään runonlaulajan omasta näkökulmasta, missä kaikki näyttäytyy Tiibetin ikivanhojen myyttien ja uskonnon valossa.

Tietoja

Alkuperäinen nimi A Gesar Bard's Tale
Alkuperäiskieli Tiibet
Tekstityskieli suomi, englanti
Genre dokumenttielokuva
Tuotantovuosi 2012
Tuotantomaa Suomi
Kesto 82 min
Traileri https://vimeo.com/145121382

Tekijät

Ohjaus Donagh Coleman (myös käsikirjoitus)
Lharigtso
Elokuvaus Mika Mattila & Donagh Coleman
Äänitys Mika Mattila, Donagh Coleman
Äänisuunnittelu Micke Nyström
Sävellys Linda & Irene Buckley
Leikkaus Timo Peltola
Grafiikka Anssi Kokkonen
Tuottaja Jouko Aaltonen & Venla Hellstedt

Esitykset ja palkinnot

TV-esitykset

  • 10.05.2014 YLE TV1 Dokumenttiprojekt
  • 05.05.2014 YLE TV1 Dokumenttiprojekti

Festivaalit

  • 30.10.2014 Dharamshala International Film Festival
  • 05.08.2014 Montreal First People Festival (Paras dokumenttielokuva)
  • 28.05.2014 Rubin Museum of Art
  • 15.03.2014 World Film Festival Tartu
  • 29.11.2013 Jean Rouch International Film Festival
  • 20.10.2013 IndieCork- a festival of independent cinema

Tuotanto

  • Jouko Aaltonen, Illume Oy
  • Venla Hellstedt

Takaisin elokuviin