Audiosarja suomalaisista kolonialisteista

Audiosarja suomalaisista kolonialisteista

01.06.2023

Uusi audiosarja Karibian orjamarkkinoilla ja Kongon kaivoksilla kertoo suomalaisista ja suomalaistaustaisista henkilöistä, jotka ovat seikkailleet kolonialismin näyttämöillä eri puolilla maailmaa. Kahdeksanosainen sarja julkaistaan Yle Areenassa maanantaina 5.6. ja esitetään Yle Radio 1:ssä maanantaisin klo 14.30 10.7. lähtien!

https://areena.yle.fi/podcastit/1-65173734

Päinvastoin kuin usein ajatellaan, Suomi ei ollut kolonialistisen maailmanjärjestyksen ulkopuolella, vaan osa globaalia taloutta, niin hyvässä kuin pahassakin, ja useat suomalaiset tai suomalaistaustaiset henkilöt olivat mukana tässä toiminnassa. Tapaamme sarjassa malminetsijöitä, sotilaita, kauppiaita, kuvernöörejä ja seikkailijoita eri puolilla maailmaa. Ajallisesti sarja liikkuu 1700–1900-luvuilla, vuosisadoilla jolloin kolonialismi muutti maailmaa ja myös meidän suomalaisten elämää. Sarja antaa vastauksia moniin kysymyksiin. Kuka oli ensimmäinen namibialaisen Oranje-joen kartoittaja? Miten pohjalaisesta Johan Bladhista tuli 1700-luvulla Ruotsin Kiinan kaupan johtaja? Mitä suomalaiset tekivät Saint Barthelémyn orjasaarella? Ja miten suomalaiset konemiehet päätyivät kumiterrorin aikaiselle Kongo-joelle? Entä miten Helsingin Kruunuhaassa syntynyt C. T. Eriksson löysi yhdeksi maailman rikkaimmaksi kupariesiintymäksi mainitun Star of Kongon? Mikä rooli suomalaisilla oli Etelä-Amerikan hopeakaivoksilla? Mitä kansallistaiteilija Akseli Gallen-Kallela teki Keniassa? Ja miten Ambomaan apostoli Martti Rautanen ja kolonialismi liittyvät toisiinsa?

Sarja vie meidät menneisiin vuosisatoihin ja kolonialismin maailmaan. Ääneen pääsevät aikakauden henkilöt itse päiväkirjojensa, kirjeidensä ja muiden dokumenttien kautta. Lukijoina ovat muun muassa Leif Segerstam, Karri ”Paleface” Miettinen, Yrjänä Sauros, A.W. Yrjänä, Jukka Peltola ja Katja Peacock. Lisäksi kuullaan kunkin aikakauden ja alan johtavia asiantuntijoita Teivo Teivaisesta ja Holger Weissista Timo Särkkään ja Mikko Saikkuun. 

Käsikirjoituksesta vastaavat Seppo Sivonen ja Jouko Aaltonen, joka on myös ohjannut sarjan. Äänissuunnittelu ja musiikki ovat Otso Pakarisen käsialaa, ja tuotannosta vastaa Oona Saari Illume Oy:stä. Ylen tuottaja on Tuuve Piispa ja tilaaja Saila Mattila.